Deri Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Deri, kalitesiyle, sağlamlığıyla ve rahatlığıyla kadınların ve erkeklerin giyim ve aksesuarda en çok tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. Deri hassas bir yapıda olduğu için temizliğinde ve bakımında dikkat edilecek bazı detaylar bulunmaktadır. Düzenli ve deriye uygun yapılan temizlik ve bakım %100 hakiki deriden üretilmiş ayakkabı, çanta, cüzdan ve kemerlerin uzun yıllar kalitesini ve dayanıklılığını korumasını sağlamaktadır.
Farklı Deri Türlerine Uygun Bakım Yapılmalıdır
Deri temizliği ve bakımı yapılmadan önce derinin türüne göre bir yöntem seçmek en önemli detaylardan birisini oluşturmaktadır. Derinin süet ve nubuk gibi farklı türleri bulunmaktadır. Süet ve nubuk derinin temizliğinde bu türlere özel olarak üretilmiş fırçalardan ve cilalardan yararlanılabilmektedir. Süet ve nubuk derinin yıkanması uygun olmamaktadır. Bu sebeple ayakkabı, çanta, kemer gibi ürünlerin toz ve kirlerden arındırılmasında ve parlatılmasında uygun fırçalardan yararlanılmalıdır.
Deriye Uygun Temizleme Yöntemleri Seçilmelidir
Deri hassas yapısı sebebiyle yıkama ve ıslanmalara karşı zarar gören bir malzemedir. Bu sebeple deri ürünlerin temizlenme amacıyla yıkanması derinin bozulmasına, sertleşmesine ve kullanılamaz hale gelmesine sebep olmaktadır.
Derinin toz, kir ve lekelerden arındırılması için özel üretilmiş yumuşak fırçalardan yararlanmak ürünlerin kalitesinin korunmasını sağlamaktadır. Deri temizliği için üretilmiş köpük ve spreyler de derinin temizlenmesinde etkili ürünler arasındadır.
Derinin Islak Kalması Önlenmelidir
Derinin nemli bir bez yardımıyla temizlenmesi de deri temizliğinde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Deriye zarar vermesini engellemek açısından, bezin yumuşak olması ve nazik hareketlerle silinmesi tavsiye edilir. Nemli bezle silinen derinin mutlaka yumuşak ve kuru bir bezle kurulanması gerekmektedir. Bu sayede deri üzerinde su lekeleri oluşmayacak, derinin kuruması hızlanacaktır.
Derinin ıslak kalmaması için sonbahar ve kış aylarında, yağmur ve kar sularıyla temas eden ürünlerin kurulanması ve uygun koşullarda kuruması sağlanmalıdır. Derinin, fazla ısıya (güneş ışınları, ısıtıcılar, kurutma makineleri) maruz kalmadan, oda sıcaklığında ve havadar bir ortamda kuruması gerekmektedir. Derinin fazla ısıya maruz kalması kalitesinin bozulmasına yol açabilmekte, derinin sertleşmesine sebep olmaktadır.
Derinin Yumuşak Kalması Sağlanmalıdır
Deri hassas bir malzeme olduğu için deri ürünlerin bakımında derinin yumuşaklıklarını muhafaza edecek yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Derinin sertleşmemesi için öncelikli olarak fazla ısıya maruz kalmaması gerekmektedir. Derinin aşırı sıcağa maruz kalması deriyi sertleştirmekte ve kullanılamaz hale gelmesine sebep olmaktadır.
Derinin Nem İhtiyacı Karşılanmalıdır
Deri ürünlerin belirli aralıklarla yumuşatılması gerekmektedir. Deri yumuşatmaya uygun yağlarla bakım yapmak derinin nem ihtiyacını karşılayarak yumuşak kalmasını sağlamakta, dayanıklılığını artırmakta ve ömrünün uzatmaktadır.
Derinin Şeklini Muhafaza Etmesi Sağlanmalıdır
Deri ürünler düzenli bakımı yapıldığı takdirde uzun yıllar kalitesini, sağlamlığını ve şıklığını korumaktadır. Temizliğe ve bakıma verilen önem kadar deri ürünlerin uygun şekillerde saklanması da derinin uzun yıllar kaliteli yapısını korumasını sağlamaktadır.
Çanta, kemer ve ceket gibi deri ürünler düzgün bir şekilde saklandıkları takdirde şekilleri bozulmadan ve sertleşmeden uzun yıllar dayanıklılıklarını koruyabilmektedir. Çantaların içerisini uygun malzemelerle doldurarak saklamak, kırılmalarını ve bükülmelerini önlemektedir. Deri kemerler ise derinin yüzeyine zarar vermeyecek şekillerde muhafaza edilmelidir. Deri kıyafetlerin asılarak saklanması derinin kırılmasını, çatlamasını ve sertleşmesini önlemektedir.
Deri ayakkabıların çekecek yardımıyla giyilmesi ve arkalarına basmadan çıkarılması topuk kısımlarının şekillerinin bozulmasını önlemektedir. Ayrıca ayakkabıların içerisinde kalıp koyarak saklamak şekillerini korumaya yardımcı olmaktadır.